خدمات ما

تومور مثانه

مثانه یکی از اندام های توخالی بدن است که در ناحیه تحتانی شکم جای دارد. ظاهر و فرم مثانه همچون یک بادکنک است که در مقیاس کوچک تر دارای دیواره ای عضلانی است که این ماهیچه توان انقباض و انبساط را برای مثانه فراهم آورده و ادرار و مایعات دفعی و مسموم را در خود می گنجاند. ادرار مایع دفعی ناشی از پاکسازی خون است که از سوی کلیه ها آماده و به مثانه می رسد. زمانی که در اثر دفع ادرار مثانه تخلیه می گردد، ادرار از لوله پیشابراه از مثانه خروج می کند. مخرب ترین بیماری مثانه سرطان یا تومور مثانه است. این تومور عموما به شکل توده ای در دیواره مثانه با فرم گل کلم است. بیماری تومور مثانه از جمله کشنده ترین سرطان های سیستم دفع ادرار و دومین سرطان متداول در سیستم تناسلی – ادراری است. چنانچه تدابیر درمانی در موعد مناسب اندیشیده نشوند و مشکل برطرف نگردد، تومور رشد می کند و به بافت های اطراف مثانه نیز دست اندازی کرده و توسعه می یابد. عموما بیماری تومور مثانه در سنین بالای 60 سال ظاهر شده و آماری حدود 7 درصد از تمامی سرطان ها را در بر می گیرد. در رابطه با سرطان مثانه باید خاطرنشان کرد که این بیماری در افراد سیگاری 2 تا 4 برابر بیش از سایرین است.

تراش تومورهای مثانه از طریق مجرا

علل تومور مثانه

طبق یافته ها و تجربیات و مطالعات متخصص اورولوژی، استعمال دخانیات در بالا رفتن ریسک سرطان و تومور مثانه اثر پررنگی داشته و می توان گفت که در بیشتر سرطان های مثانه رد پای مصرف دخانیات مشاهده شده است. این بیماری از جمله متداول ترین بیماری های سرطانی و بدخیم در مورد آقایان است و ابتلا به آن در جوامع پیشرفته و توسعه یافته بیشتر است. حدود 75 درصد از بیماری های تومور مثانه خاصیت غیرتهاجمی دارند ولی مشاهده شده که عود می نمایند. اما هستند تومورهایی که در زمان تشخیص و ارزیابی با حالت تهاجمی شناخته می شوند که معمولا یک چهارم از تومورها را در بر می گیرند.

 

تراش تومورهای مثانه از طریق مجرا

 

علل تاثیر گذار در ابتلا به تومور مثانه عبارتند از ژنتیک و عوامل خارجی. این دو دسته امکان دارد که بر هم اثر گذاشته و باعث بروز بیماری شوند به این معنا که ژن های تاثیرگذار در سرطان مثانه با رویاروی عوامل خارجی فعال می شوند و وضعیت سلول ها را به سوی سرطان سوق می دهند. یکی از عوامل خارجی موثر در ابتلا به این تومورها، دخانیات است که به همین دلیل در جمعیت زنان، تومور مثانه کمتر دیده می شود چرا که به نسبت مردان، درصد کمتری از زنان سیگاری هستند. علاوه بر این شاغلین در بخش های صنعتی که با مواد رنگی، پتروشیمی، مواد چاپی و برخی فلزات سر و کار دارند، بیش از سایرین در معرض خطر تومور مثانه و سرطان مثانه هستند که بهتر است در فواصل زمانی منظم غربالگری شوند. یک  متخصص اورولوژی خوب در تهران جراح کلیه و مجاری ادراری خاطر نشان می کند که در صورت مصرف کافی مایعات و آب خطر ابتلا به سرطان کاهش می یابد ولی اگر این مایعات دارای مواد ارسنیک و ماده های مضر باشند، خود موجب تشدید بیماری سرطان می شوند. همچنین باید به این نکته نیز اشاره کرد که مصرف انواع ویتامین ها تاثیری در پیشگیری از تومور مثانه و سرطان مثانه ندارند چرا که در این خصوص، عوامل تاثیرگذار دیگری دخیلند. عواملی چون گرفتگی و انسداد سیستم دفع ادرار، ورم مثانه و ملتهب شدن آن، پرتودرمانی، عوارض برخی داروها همچون سیکلوفسفاماید و دیابت در پیدایش بیماری سرطان نقش مهمی بازی می کنند.

درمان سرطان مثانه

برای اتخاذ تدابیر درمانی مناسب لازم است در ابتدای امر، درجه و سطح سرطان سنجیده شود و پس از شناسایی درجه این بیماری بهترین راه درمان انتخاب می شود.

 

– نزدیک به 70 درصد از اشخاصی که درگیر سرطان مثانه می شوند ، فقط لایه ای سطحی از مثانه شان گرفتار بیماری می شود و ماهیچه های مثانه مشکلی نمی بینند. برای این افراد درمان ابتدایی شامل برداشت تومور و تراشیدن بافت های مثانه انجام می شود. برای برداشت تومور مثانه از سیستوسکوپ استفاده کرده و پس آن یک درمان تکمیلی برای پیشگیری از عود انجام می شود.

– 20 الی 25 درصد از بیماران درگیر با تومور مثانه پس از مدت زمانی، بیماری شان تهاجمی می شود.

– و در این میان 30 درصد از بیماران دچار درگیری تومور با عضلات مثانه شده که در چنین وضعیتی لازم است مثانه به صورت کامل برداشته شود و گاه بافت های اطراف آن نیز خارج شوند.

اولین روش برای درمان تومور مثانه

 

متداول ترین درمان برای سرطان مثانه غیرتهاجمی جراحی است. که در این جراحی هدف حذف بافت های درگیر با بیماری است که عموما از راه مجاری ادرار صورت می پذیرد به این ترتیب که سیستوسکوپ داخل مثانه را برای پزشک نمایان می سازد و پزشک می تواند بخش ها و بافت های درگیر بیماری را مشاهده نموده و اقدام به برداشتشان کند. سیستوسکوپ دستگاهی بلند و باریک می باشد که حاوی یک چراغ و دوربین است. برای انجام این امر، لازم است بیمار بی هوش شده و پس از جراحی ترخیص می شود در برخی موارد بیمار تا 5 الی 7 روز بعد از درمان، از سوند ادرار کمک می گیرد.

درمان های تکمیلی برای تومور مثانه

برای افرادی که تمامی تومور با کمک TURBT حذف شده است، ممکن است بیماری عود نماید که برای جلوگیری از این عود، درمان تکمیلی بسیار موثر است. با توجه به وضعیت بیماری، نوع درمان تکمیلی انتخاب می شود؛ برای گروهی که امکان عود بیماری شان کم است ، یک جلسه درمان شیمی درمانی از داخل مثانه کافی است.

برای گروه هایی که ممکن است بازگشت بیماری شان احتمال متوسطی داشته باشد، معمولا 6 هفته شیمی درمانی داخل مثانه با داروهای خاص تجویز می شود این داروها با توجه به وضع بیمار و صلاحدید پزشک متخصص انتخاب می شوند.

گروهی که ممکن است بازگشت بیماری شان احتمال زیادی داشته باشد، روش 2 الی 6 هفته ای ایمنی درمانی از داخل مثانه صورت گرفته و پس از آن درمان های کمکی احتمال عود بیماری را از میان می برند.

پرسش های متداول

راهکار های درمان بیماری شما

برای راهنمایی بیشتر به بخش مشاوره آنلاین مراجعه فرمایید

عدم درمان به موقع تومور مثانه چه عوارضی دارد؟
تشخیص به موقع در درمان سرطان مثانه از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. در صورتی که فرد برای درمان اقدامی انجام ندهد نه تنها باعث انسداد مجاری ادراری می شود بلکه به قسمتهای مختلف بدن منتشر می شود. اگر در این مرحله درمان صورت گیرد امکان موفقیت آن کاهش می یابد.
چگونه می توان از ابتلا به تومور مثانه پیشگیری کرد؟
طبق توصیه متخصصین این حوزه، بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری مخرب در مدارس فرهنگ سازی شروع شود و نقش آسیب رسان دخانیات به طور دقیق بیان شود همچنین انجام غربالگری در گروه های پرخطر به صورت دوره ای از بروز و گسترش این بیماری جلوگیری می نماید.
چه افرادی در معرض سرطان مثانه هستند؟
در بین افرادی که به سرطان مثانه مبتلا شده اند افرادی که سیگاری هستند بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. افرادی که در شغل هایی مانند کارگری صنایع رنگ و لاستیک سازی نقاشی و نفت هستند بیشتر در معرض این بیماری هستند.
پرسش های متداول