درمان تنگی مجرا در بانوان

خدمات ما

‎درمان سرپایی تنگی مجرا

                                                              ‎کار اصلی مجرای ادرار در زنان و مردان هدایت ادرار به خارج از بدن است و مجرای ادراری باید در زمان تخلیه ی ادرار مقاومت کمی داشته باشد تا با انقباضات مثانه ادرار به راحتی تخلیه گردد  .زمانی که که انسدادی در مسیر ادراری باشد ، برای نمونه پس از تورم،یا آسیب یا عفونت و  یا پولیپ های مادرزادی مجرا و تنگی های طول مسیر مجرای ادراری، جریان ادرار را  کاهش می دهد و فرد ، دچار تنگی مجرای ادرار می‌شود . انسداد شدید ممکن است با احتباس دردناک ادراری همراه باشد که نیاز به سونداژ پیدا کند .

اما در تنگی های خفیف تر  با تخلیه نشدن  خوب ادرار، باقیمانده ی ادرار  زمینه ساز عفونت های ادراری مزمن خواهد شد ،گاهی تنها علامت شب ادراری و یا بی اختیاری ادرار است  که به دلیل سرریز شدن ادرار از مثانه ی خالی نشده رخ می دهد .

گاهی به علت پری مثانه نزدیکی دردناک آزاردهنده می شود  و در بسیاری از موارد تکرر و سوزش ادرار  فرد را نگران می کنند.

 

‎روشهای درمانی متعددی برای مبتلایان تنگی مجرا وجود دارد :

 

‎1-  روش آندوسکوپیک که مجرا با لوله های فلزی اندازه های مختلف گشاد می شود .این روش هر شش ماه نیاز به تکرار و دیلاتاسیون مجدد داردو به تنهایی برای داشتن عود بالا توصیه نمی شود

 

‎2- یورتروپلاستی یا گشاد کردن (دیلاتاسیون) مجرا همزمان با برداشت ناحیه ی تنگی و ترمیم مجدد مجرای ادراری با نخ های ظریفی شبیه نخ هایی که قرنیه ی چشم را می دوزند

 

‎تنگی مجرای ادرار چه علائمی دارد؟

 در صورت بروز اینگونه علائم، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و سونوگرافی کلیه ها و مثانه ی پر و خالی انجام دهید.
 

تشخیص تنگی مجرای ادرار

 
‎در ابتدا برای تشخیص بیماری، متخصص اورولوژی سوالاتی درباره علائم بیمار و سوابق مشکلات پزشکی فرد مطرح می کند. سپس در صورت نیاز معاینه فیزیکی بیمار صورت گرفته و  آزمایشات دیگری برای تشخیص علت اصلی تنگی ادرار، محل تنگی مجرا و میزان تنگی مجرا صورت می گیرد. از آزمایشات لازم  می توان به موارد زیر اشاره کرد:
 

– آنالیز ادرار و کشت ادرار 

 
در این نوع آزمایش نمونه ادرار جهت بررسی نشانه هایی از عفونت، خون و سرطان، گرفته می شود.
 

‎– سونوگرافی مجاری ادرار 

 
 میزان باقيمانده ي ادرار نیز در سونوگرافی کلیه ها و مثانه ی پر و خالی 
درمان تنگی مجرا در بانوان

‎درمان تنگی مجرا در بانوان

‎درمان تنگی مجرای ادرار در صورتی که برای فرد مشکل به وجود آورده باشد، ضروری است. گاهی برای درمان تنگی های خفیف تا متوسط تنها درمان دارویی برای بازکردن گردن مثانه و کاهش مقاومت مجرای خروجی از یک سو و تقویت عضلات مثانه از سویی دیگر کفایت می کند ، اما در صورتی که درمان تنگی مجرای ادرار با جراحی یا دارویی  صورت گیرد، باید تا یک سال فرد تحت نظر قرار گرفته شود تا از احتمال بروز تنگی مجدد مجرای ادرار و عفونت مجاری ادراری پیشگیری شود
‎فراموش نکنیم تنها درمان جراحی و دارویی کافی نبوده و همکاری بیمار در ورزش و رفع یبوست و تخلیه ی به موقع ادرار در طی روز ضروری می باشد.
 
‎در زیر به گزینه های درمانی مختلف اشاره می کنیم : 
 
‎– استفاده از کاتتر 
‎در این روش یک لوله باریک به نام کاتتر وارد مثانه شده و ادرار تخلیه می شود. این مورد اولین اقدام در جهت درمان تنگی مجرای ادرار می باشد. در صورت وجود عفونت، آنتی بیوتیک تجویز می گردد.
 
_ روش اتساع(ديلاتاسيون) 
 
‎در این روش یک سیم باریک وارد مجرای ادرار شده و به مثانه می رسد. سپس با اتساع پیش رونده، مجرا به مرور بزرگ تر می شود. این روش برای تنگی مجرای ادرار مکرر، یک گزینه مناسب است.
 
‎_ روش برش تنگي با تيغ از طريق مجرا (اينترنال يورتروتومي)
 
‎روش جراحی باز مجرای ادرار در این روش جراحی قسمت باریک مجرای ادرار برداشته می شود و یا مجرا بزرگ می شود. در این روش بافت اطراف ناحیه جراحی شده و می تواند بازسازی شود. برای مثال از پوست نواحی دیگر بدن کمک گرفته می شود و بافت بازسازی می شود. 
 
در بانوان  انجام یورتروپلاستی و بی ار پی همزمان نیز بسیار نتایج خوبی به همراه داشته است .
 
پیگیری مراحل بهبود کلیه ها و مثانه با آزمایش ادرار و کشت همزمان  به همراه یک سونوگرافی خوب می باشد.
 
انجام نوار مثانه یا تست یورودینامیک به ندرت لازم می شود.