واریکوسل

انواع تشخیص بیماری واریکوسل

  1. با معاینه فراوان می توان پی به این بیماری برد.
  2. در کنار پیشگیری میتوان با معاینه بر روی بیضه بیماری واریکوسل را تشخیص داد.
  3. تغییرات در بیضه به قدری محسوس می باشد که قابل مشاهده می باشد.

واریکوسل و ناباروری

در حالت طبیعی خون در بیضه در حالت رفتن و بازگشت می باشد در صورتی که این خون از بیضه برنگردد به قسمت ورید کلیه چپ شده و خون در سیاهرگ اطراف بیضه جمع می شود. در اثر این تجمیع خون دمای بیضه افزایش پیدا کرده و واریکوسل را به وجود می آورد . در برخی موارد این بیماری به صورت مادرزادی بوده و از بدو تولد در فرد وجود دارد. واریکوسل علت شایع  ایجاد نازایی در مردان می باشد.

زمان انجام آزمایش تشخیصی این بیماری

از آنجائیکه بیماری واریکوسل باعث ناباروری می شود تشخیص به هنگام این بیماری مهم می باشد. زمان مناسب برای انجام آزمایش برای تشخیص این بیماری در سال های اولیه ازدواج می باشد. این کار در دو مرحله با فاصله زمانی  1 الی 2 هفته بعد از آزمایش اول انجام شود. این روش یکی از آزمایش های تشخیصی برای واریکوسل و ناباروری می باشد. در صورتی که جواب آزمایش منفی باشد آزمایش از زن گرفته می شود. در صورتی که جواب آزمایش مثبت باشد به بررسی تعداد نطفه پرداخته می شود. تعداد نطفه ها برای تولید مثل باید 10 میلیون باشد در صورتی که کمتر از این مقدار بود باید برای درمان آن از جراحی واریکوسلکتومی استفاده کرد.

علل ناباروری مردان

  1. ایدیوپاتیک
  2. واریکوسل با جراحی قابل درمان می باشد
  3. ایجاد عفونت در دستگاه تناسلی : در صورتی که به موقع تشخیص داده شود با مصرف داروهای آنتی بیوتیک قابل درمان می باشد.
واریکوسل

گرید بندی یا درجه بندی varicocele

انواع واریکوسل ها از لحاظ شدت بروز را می توان به سه دسته تقسیم نمود:

گرید 1: واریکوسل خفیف که در حالت ایستاده قابل مشاهده نبوده و تحت سونوگرافی داپلر رنگی، بایستی حبس نفس و زور زدگی صورت گیرد.

گرید 2: واریکوسلی که رگ های واریسی آن قابل مشاهده نبوده، ولی قابل لمس باشد و در حالت معمولی با سونوگرافی اولتراسوند مشاهده می شوند.

گرید 3: واریکوسل حاد یا شدید است که برای تشخیص، نیازی به معاینه و آزمایش ندارد و به راحتی قابل مشاهده است.

علت واریکوسل

پزشکان علت اصلی واریکوسل را تشخیص نداده اند ولی احتمال قوی ناشی از اختلالاتی است که در جریان خون رگ های وريدی بیضه رخ می دهد. این رگ ها خون را از بیضه ها به بیرون می رانند. در صورتی که جریان خون در این رگ ها به درستی برقرار نشود، می تواند باعث احتباس خون و گشادی رگ ها شود. در نتیجه واریکوسل روی می دهد.

واريكوسل در٩٠٪‏ موارد در سمت چپ وجود دارد كه علت ان ورود وريد بيضه به وريد كليه و سپس به وريد اجوف است كه نسبت به بيضه ي راست مسير طولاني تري را طي ميكند.

 

علائم واریکوسل

  • اتساع و بزرگی سیاهرگ ها در کیسه بیضه
  • کاهش تعداد اسپرم و تنبلی آن
  • زیاد شدن درد بیضه ها حین ایستادن و کاهش آن در حالت درازکش
  • افزایش درد بیضه ها در هوای گرم
  • تشدید درد بیضه ها با انجام فعالیت های سنگین
  • از بین رفتن درد هنگام خوابیدن
  • احساس سنگینی در بیضه ها
  • حس توده مانند در بیضه ها
علائم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

 

احتمالاً خود بیمار یا پزشک می تواند به راحتی توده ای را در ناحیه بیضه ها لمس کند و تشخیص دهد. در غیر اینصورت احتمالاً از بیمار خواسته می شود تا بایستد و نفس عمیقی بکشد و نفس خود را نگاه دارد و زور بزند. در این صورت می توان راحت تر بیماری را تشخیص داد. در صورتی که با معاینه فیزیکی نتوان این بیماری را تشخیص داد، بنا به تشخیص پزشک می توان با استفاده از سونوگرافی و امواج اولتراسوند تصاویری از ناحیه داخلی به دست آورد.

تشخیص واریکوسل توسط پزشک با انجام معاینات لازم در حالت ایستاده انجام می شود در برخی موارد برای تائید تشخیص سونوگرافی نیز لازم می باشد  و همچنین در برخی موارد برای بررسی میزان تاثیری که بر عملکرد اسپرم سازی می گذارد آزمایشات لازم در خصوص اسپرم درخواست می شود.

در تشخیص این بیماری واریکوسل هایی که در معاینه لمس و مشاهده می شوند از لحاظ بالینی دارای اهمیت می باشند و اگر واریکوسل در معاینه لمس و مشاهده نشود و فقط در سونگرافی گزارش شود اهمیت بالینی ندارد.

در هنگام انجام معاینات لازم علاوه بر وجود واریکوسل شدت ان را ارزیابی می شود و با توجه به شدت واریکوسل ان را به سه درجه شدید، متوسط و خفیف تقسیم می شود که این درجه بندی نقش بسیار مهمی در تصمیم گیری در نحوه درمان دارد.

تصمیم گیری برای جراحی به 3 عامل زیر بستگی دارد:

  • سن بیمار
  • شدت واریکوسل
  • نشانه و علامت های بیماری

بعنوان مثال واریکوسل از نوع درجه خفیف ممکن است نیاز به جراحی نداشته باشد اما در صورتی که این نوع از واریکوسل موجب مختل شدن اسپرم سازی و ناباروری شود قطعا نیاز به جراحی دارد.

پزشکان به اشخاص توصیه می کنند پس از مشاهده علائمی مانند تورم عروق بیضه، تغییر سایز و تغییر شکل بیضه، احساس درد در بیضه و همچنین فشار شکمی در حالت ایستاده احساس کردن حتما به پزشک مراجعه نمایند.

درمان واریکوسل

 

  1. ناباروری: طبق پژوهش ها و آزمایش های بالینی صورت گرفته، تراکم خون در سیاهرگ ها، باعث گشادی آن ها شده و در نتیجه، دمای یکی از بیضه های یا هر دو، افزایش می یابد. افزایش دمای بیضه ها نیز به نوبه خود، موجب تنبلی و کاهش تعداد اسپرم ها و پایین آمدن کیفیت آن ها می شود که در نتیجه موجب ناباروری آقایان می گردد.
  2. کوچکی بیضه ها: کاهش خونرسانی و عدم خونرسانی کامل از قلب به بیضه ها و برعکس، باعث تضعیف رشد بیضه ها و در نتیجه، کوچک ماندن آن ها می شود.
  3. بر هم خوردن تعادل هورمون ها: بر اثر افزایش فشار ناشی از این بیماری، سطح هورمون های LH افزایش می یابد. این هورمون هم در خانم ها هم در آقایان وجود دارد ولی در خانم ها سطح آن بیشتر است.
 

درمان واریکوسل

معمولاً واریکوسل خفيف نیازی به درمان ندارد زیرا در اکثر موارد بیماری خفیف است. اما در صورت تشدید علائم و پیشرفت بیماری نیاز است بهترین روش درمان به کار گرفته شود.

هیچ دارویی برای پیشگیری از واریکوسل وجود ندارد و برای بهبود درد واریکوسل معمولا داروی ژلوفن تجویز می شود. در موارد بسیار شدیدتر، معمولا از روش جراحی برای درمان استفاده می شود.

جراحی فتق بیضه

به منظور درمان واریکوسل بیضه ها، عمل جراحی روی آن ناحیه انجام می شود که انواع آن به شرح زیر است:

  1. جراحی باز یا واریکوسلکتومی: در این نوع جراحی، رگ هایی که عملکرد مناسب نداشته و گشاد شده اند، مسدود می شوند تا از جریان خون اضافی جلوگیری شود.
  2. لاپاراسکوپی: با برشی کوچک، دوربین لاپاراسکوپی به داخل وارد می شود تا بتوان سیاهرگ های نامناسب را مشاهده نمود و سپس مسدود کردن آن ها توسط ابزارهای مخصوص انجام شود.
  3. میکروسکوپی: با استفاده از میکروسکوپ، سیاهرگ های نامناسب تشخیص داده شده و با ابزارهای جراحی مسدود می شوند. احتمال عود واریکوسل بیضه ها در این روش، نسبت به بقیه کمتر بوده و با بهبودی سریع همراه است.
  4. آمبولیزاسیون یا لخته سازی زیر جلدی: توسط رادیولوژیست ماهر و از طریق وارد کردن لوله مخصوص از ناحیه گردن یا کشاله ران انجام می شود. ابزار جراحی از داخل لوله منتقل شده و با سوزاندن یا مسدود سازی سیاهرگ های نامناسب پایان می یابد. در ضمن، به دلیل احتمال بالای عود واریکوسل با این روش، به ندرت از آن استفاده می شود.

مراقبت های بعد از جراحی واریکوسل

 

  1. استفاده از شورت های محافظ دار به مدت دو هفته بعد عمل
  2. انجام کارهای سبک بعد از یک هفته
  3. عدم انجام فعالیت های سنگین طبق مدت تعیین شده توسط پزشک مربوطه
  4. افزایش زمان استراحت در صورت جراحی باز
  5. زور نزدن در دستشویی
  6. پرهیز از سرپا ایستادن زیاد
  7. مصرف غذاها و میوه هایی که باعث یبوست نشوند و شکم را نرم نگه دارند
  8. عدم برقراری رابطه جنسی به مدت یک هفته بعد عمل

در حالت کلی، این بیماری، به معنی عملکرد نامناسب برخی از سیاهرگ های بیضه، عدم خونرسانی صحیح و در نتیجه گشادی سیاهرگ ها است. جراحی واریکوسل در یک جمله، به معنی انسداد سیاهرگ های مشکل دار و به جریان انداختن خون در سیاهرگ های سالم است.

یکی از مهم ترین و اساسی ترین مسائل برای جراحی واریکوسل، دقت در انتخاب بهترین اورولوژیست است. جراح کارکشته و مجرب با تسلط بر مورفولوژی(شکل هندسی) و ساختار درونی بیضه ها، با دقت کافی و با ظرافت خاص، عمل واریکوسل را به بهترین صورت و بالاترین کیفیت ممکن انجام می دهد تا بتواند از احتمال عود دوباره آن پیشگیری نماید.

سوالات متداول شما در مورد واریکوسل

جراحی واریکوسل برای چه افرادی مناسب است؟

افرادی که با تشخیص متخصص اورولوژی خوب و طبق آزمایش های بالینی، نیاز به جراحی و درمان واریکوسل دارند، عبارتند از:

  • مردان نابارور که طبق آزمایش های بالینی، علت دیگری برای ناباروری آن ها وجود نداشته باشد.
  • افرادی که دارای واریکوسل شدید یا حاد که باعث درد در ناحیه بیضه و کوچکی آن می شود.
  • برای جوانان مجرد دارای واریکوسل گرید 2 و 3
  • کسانی که دارای واریکوسل نتایج آزمایش اسپرم آن ها غیر طبیعی است.
  • برای آنهایی که دارای واریکوسل هستند که عوارض آن روی بیضه ها جدی و خطرناک باشد.

بهترین روش برای درمان واریکوسل چیست؟

روش های متعددی برای درمان واریکوسل وجود دارند اما بهترین آنها لاپاراسکوپی و میکروسرجری هستند.

چه عواملی بروی مکانیسم بیضه ها تاثیر گذار می باشد؟

  • کاهش جریان خون
  • کاهش اکسیژن رسانی به بیضه ها
  • دمای بیضه ها

آیا درمان بیماری واریکوسل ضروری می باشد؟

درمان این بیماری زمانی که باعث درد و تغییر شکل ظاهری بیضه ها و کوچک شدن بیضه ها شود و همچنین این بیماری  اگر موجب ناباروری در مردان شود درمان آن بسیار ضروری می باشد.


بیماری واریکوسل یک بیماری خوش خیم می باشد و برای افرادی که زمان تشخیص واریکوسل برای آن ها گذشته است جای هیچ گونه نگرانی و اضطرابی ایجاد نمی کند اما درمان این بیماری جراحی می باشد  و درمان دارویی ندارد که در زیر به روش های جراحی درمان بیمار واریکوسل اشاره شده است.

آیا جراحی واریکوسل عوارض دارد؟

ممکن است پس از جراحی یکی یا چند مورد زیر برای فرد مشاهده شود که از آن ها به عنوان عوارض عمل واریکوسل یاد می شود.

 

  • عود دوباره واریکوسل
  • عفونت در ناحیه بیضه ها
  • صدمه به سرخرگ
  • هیدروسل یا تراکم مایع اطراف بیضه
  • احساس درد و کبودی در ناحیه کشاله ران

البته لازم به ذکر است که هرچه پزشک جراح، در این زمینه تجربه و مهارت بیشتری داشته باشد، احتمال بروز عوارض شدید و جدی پس از عمل کمتر خواهد بود.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.