سرطان بیضه یکی از مردانه ترین انواع بیماری سرطان است که در سنین 25 تا 34 سالگی شایع ترین سرطان در میان مردان می باشد . سرطان جزء بیماری هایی است که انواع مختلفی داشته و حتی شنیدن نام آن هم آزار دهنده است . این بیماری می تواند بدون در نظر داشتن هیچ چیز بیماران را در هر سن و شرایط و جنسیتی درگیر خود نماید . دکتر سیمین وحیدی ، متخصص اورولوژی و درمان بی اختیاری ادرار در این مقاله سعی دارد با گذاشتن اطلاعاتی در اختیار بیماران ، قدمی برای کمک به آن ها برداشته باشد.
سرطان بیضه نوعی از سرطان است که رشد غیر طبیعی سلول ها در بیضه مردان اتفاق افتاده و تشکیل توده های بدخیم می دهد . البته این سرطان یکی سرطان هایی است که به ندرت مشاهده شده و تنها 1 تا 2 درصد از سرطان ها را شامل می شود. در بیشتر مواقع امکان ایجاد تومور در بیضه راست بیشتر از بیضه چپ بوده و امکان اینکه تومور در هر دو بیضه ایجاد شده باشد تنها 1 تا 2 در صد است . با اینکه گفته شد سرطان بیضه یکی از نادر ترین توع سرطان است اما به دلیل اینکه بیشتر مردان جوان را درگیر خود می نماید ، اهمیت بسیار زیادی دارد
دلیل ایجاد سرطان بیضه در مردان هنوز هم کاملا برای پزشکان شناخته شده نیست ولی ممکن است که یک سری عوامل ژنتیکی و مادر زادی و همنین عوامل محیطی ، امکان ایجاد این بیماری را در مردان افزایش دهند. یکی از مهم ترین عوامل كريپتوركيدسيم است به معنی نزول بيضه به محل طبيعي خود در كيسه اسكروتوم (يا كيسه بيضه). در دوران جنینی بیضه ها در داخل شکم ایجاد شده و به مرو به داخل کیسه اسكروتوم منتقل می شوند . دلیل این موضوع این است که وقتی بیضه ها در خارج از بدن قرار دارند ، دمای آن ها در حدود 1 درجه سانتیگراد خنک تر از دمای بدن است تا سلول های حساس اسپرم زا در محل خنک تری قرار داشته باشند . در دمای بالاتر ، سلول های اسپرم ساز از بین رفته و ایجاد ناباروری می نماید که این تغییر سلول ها باعث ایجاد سرطان در فرد می شود.
در صورتی که بیماری در مراحل اولیه خود بوده و هنوز به سایر اعضای بدن گسترش نیافته است ، بزرگي بيضهها، وجود توده در بيضه و يا درد بيضه از علائم سرطان بیضه است . در مراحل بعدی با انتقال بیماری به سایر نقاط بدن ، ممکن است علائمی مانند كمردرد ، درد زير شكم ، درد بيضهها و احساس ناراحتی در آن ها و ورم پاها مشاهده شود.