مثانه عصبی

مثانه عصبی یا نوروژیک ، افزایش تعداد مکرر ادرار(بیش از هفت بار در روز) با احساس ناگهانی نیاز به رفتن توالت برای تخلیه مثانه پراست، در بیشتر مواقع عدم کنترل ادرار وادرار غیر ارادی قبل از رفتن به توالت از علائم نشان دهنده مثانه عصبی است از دیگر نشانه ها وعلائم آن شب بیداری هایی است که باعث بروز مشکلات و اختلالات در خواب افراد می شود.

مثانه عصبی یا بیش فعال، که OAB نیز نامیده می شود، باعث می‌شود شما ادرار مکرر و ناگهانی داشته باشید که ممکن است کنترل آن دشوار باشد. ممکن است احساس کنید که در طول روز و شب بارها نیاز به دفع ادرار دارید و همچنین ممکن است بی اختیاری در نگه داشتن ادرار خود داشته باشید.

اگر مثانه بیش فعال دارید، ممکن است احساس خجالت داشته باشید، خود را منزوی کنید و یا زندگی کاری و اجتماعی خود را محدود کنید. خبر خوب این است که یک بررسی کوتاه می تواند مشخص کند که آیا علت خاصی برای علائم مثانه بیش فعال شما وجود دارد یا خیر.

ممکن است بتوانید علائم مثانه بیش فعال را با راهبردهای رفتاری ساده مدیریت کنید، مانند تغییرات رژیم غذایی، دفع ادرار به موقع و تکنیک های نگه داشتن مثانه با استفاده از عضلات کف لگن. اگر این تلاش های اولیه به اندازه کافی به علائم مثانه بیش فعال کمک نکند، درمان های دیگری نیز در دسترس هستند.

مثانه عصبی می تواند موجب صدمات شدیدی شود که جبران نشود و دیواره مثانه خراب شود به همین دلیل نیاز است در صورت مشاهده هر نوع علائمی که به مثانه عصبی ارتباط دارد به پزشک متخصص مراجعه شود . فوق تخصص اورولوژی فرد را معاینه می کند و جهت اطمینان از تشخیص خود آزمایشات منحصربه فردی را برای فرد تجویز می کند و بعد روش های درمانی مناسبی را برای بیمار ارائه می دهد که امکان دارد تحریک عصبی را شامل شود . تحریک عصبی صدمات عصبی مثانه را برطرف می کند و کنترل مثانه را بهتر می کند .دکتر سیمین وحیدی متخصص اورولوژی و اورولوژیست است . دکتر سیمین وحیدی مهارت منحصر به فردی جهت درمان مثانه عصبی دارد . وی می تواند با به روز ترین روش ها بیماری مثانه عصبی را درمان کند . جهت تعیین وقت قبلی و مشاوره می توانید با شماره های 44069001- 44050881 تماس حاصل نمائید .

مثانه عصبی

علائم مثانه

اگر مثانه بیش فعال دارید، ممکن است:

  • ادرار ناگهانی داشته باشید که کنترل آن برایتان دشوار است
  • بی اختیاری در نگه داشتن ادرار
  • ادرار مکرر، معمولاً هشت بار یا بیشتر در 24 ساعت
  • بیش از دو بار در شب برای ادرار کردن از خواب بیدار شوید (شب ادراری داشته باشید)

حتی اگر بتوانید در زمانی که احساس می‌کنید ادرار دارید به موقع به توالت بروید، تکرر ادرار و ادرار شبانه غیرمنتظره می‌تواند زندگی شما را مختل کند.  ممکن است علائم مثانه عصبی به صورت بی اختیاری باشد و ریزش ادرار پیدا کند .

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

البته این موضوع در بین افراد مسن غیر معمول نیست، اما مثانه بیش فعال بخشی معمولی از پیری هم نیست. ممکن است شما نتوانید به راحتی در مورد علائم خود بحث کنید، اما اگر آنها شما را ناراحت می کنند یا زندگی شما را مختل می کنند، به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. درمان هایی وجود دارد که ممکن است به شما کمک کند، زندگی راحت تری داشته باشید.

علل شیوع مثانه عصبی

مثانه عصبی نوعی بیماری بسیار شایع و رایجی است، که ده ها میلیون نفر از هر دو جنس (زنان و مردان)در سراسر جهان به آن مبتلا می شوند. مطالعات پزشکی نشان داده است که این بیماری و علائم آن می تواند بر کیفیت زندگی و روال عادی زندگی روزمره فرد تاثیر بسزایی بگذارد. نتیجه مثانه عصبی ، فشار بر مثانه وارد می نماید و یا به عنوان یک نتیجه از بیماری های دیگر بر عملکرد مثانه و عفونت ادراری تاثیر می گذارد . مثانه عصبی عواملی مثل: سرطان مثانه و برخی بیماری های دیگر مانند سکته مغزی، ملتهب شدن ادرار، بیماری پارکینسون و سایر بیماریهای عصبی را به همراه می آورد.

نحوه عملکرد یک مثانه سالم

کلیه ها ادرار تولید می کنند که این ادرار به مثانه شما منتقل می شود. هنگامی که ادرار می کنید، ادرار از مثانه از طریق لوله ای به نام مجرای ادرار عبور می کند. ماهیچه ای در مجرای ادرار به نام اسفنکتر وجود دارد، با باز شدن این ماهیچه ادرار از بدن خارج می‌شود.

محل دهانه مجرای ادرار در زنان، درست بالای دهانه واژن است و محل دهانه مجرای ادرار در مردان، در نوک آلت تناسلی آن‌ها قرار دارد.

محل دهانه مجرای ادرار در زنان، درست بالای دهانه واژن است و محل دهانه مجرای ادرار در مردان، در نوک آلت تناسلی آن‌ها قرار دارد.

همانطور که مثانه شما پر می شود، سیگنال های عصبی ارسال شده به مغز شما در نهایت عصب های نیاز به ادرار را تحریک می کند. هنگامی که ادرار می کنید، این سیگنال های عصبی شل شدن عضلات کف لگن و عضلات مجرای ادرار (عضلات اسفنکتر ادرار) را هماهنگ می کنند. ماهیچه های مثانه منقبض می شوند و ادرار را به بیرون هل می دهند.

انقباضات غیر ارادی مثانه

مثانه بیش فعال زمانی اتفاق می افتد که ماهیچه های مثانه به خودی خود شروع به منقبض شدن می کنند حتی زمانی که حجم ادرار در مثانه شما کم است. این انقباضات غیر ارادی نامیده می شود و نیاز فوری به ادرار ایجاد می کند.

شرایط متعددی وجود دارد که ممکن است به علائم و نشانه های مثانه عصبی شما را بیشتر کند، از جمله این شرایط می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اختلالات عصبی
  • دیابت
  • برخی از عفونت های دستگاه ادراری که می توانند باعث شوند علائمی مشابه با مثانه بیش فعال داشته باشید
  • تغییرات هورمونی که در زنان در دوران یائسگیشان اتفاق می‌افتد
  • شرایطی که بر مثانه تأثیر می گذارد، مانند تومورها یا سنگ های مثانه
  • عواملی که مانع خروج ادرار از مثانه می شوند، مانند بزرگی پروستات، یبوست یا جراحی قبلی برای درمان بی اختیاری ادرار

علائم مثانه بیش فعال نیز ممکن است با موارد زیر نیز فعال شود:

  • داروهایی که باعث می‌شوند بدن شما ادرار زیادی تولید کند یا باید آنها را با مایعات زیاد مصرف کنید
  • مصرف زیاد کافئین و یا الکل نیز می‌تواند موثر باشد
  • کاهش عملکرد شناختی، به دلیل افزایش سن، که ممکن است درک سیگنال های دریافتی از مغز برای مثانه دشوارتر کند.
  • مشکل در راه رفتن، که اگر نتوانید سریع به دستشویی بروید، می تواند منجر به فوریت ادرار شود.
  • تخلیه ناقص مثانه، که ممکن است منجر به علائم مثانه بیش فعال شود، زیرا فضای کمی برای ذخیره ادرار در مثانه وجود دارد.

عوامل موثر در ابتلا به مثانه عصبی

به دنبال افزایش سن، ممکن است در معرض خطر ابتلا به مثانه بیش فعال قرار بگیرید. شما همچنین در معرض خطر بیماری ها و اختلالاتی مانند بزرگ شدن پروستات و دیابت هستید که می تواند در سایر مشکلات عملکرد مثانه تاثیر گذار باشد.

برخی از افرادی که مبتلا به مثانه بیش فعال هستند، ممکن است مشکلات کنترل روده را نیز به همراه داشته باشند. اگر این مشکل برای شما هم وجود دارد به پزشک خود اطلاع دهید.

بسیاری از افراد مبتلا به زوال شناختی (به عنوان مثال، کسانی که سکته مغزی کرده اند یا بیماری آلزایمر دارند) دچار مثانه بیش عصبی می شوند. بی اختیاری ناشی از موقعیت هایی مانند این را می توان با برنامه های رژیمی مایعات، دفع ادرار به موقع و تحریک شده، لباس های جذب کنترل کرد.

تاثیر مثانه عصبی بر کیفیت زندگی اجتماعی افراد


بیماری مثانه عصبی بر کیفیت زندگی افراد تاثیر بسزایی می گذارد، نزدیک به دو سوم افراد مبتلا به این عارضه ازاسترس وافسردگی زیادی برخوردارند. بسیاری از این بیماران از پر بودن مثانه در طول خواب ، همچنین به ادرار کردن غیر ارادی در طول مقاربت جنسی ، مشکل درفعالیت های شغلی وبیرون از منزل رنج می برند.

مثانه زمانی که عصبی می شود حتما بیماری هایی وجود دارد که زمینه ساز این مثانه عصبی می باشد .

در برخی از مواقع مثانه تحریک پذیر است و هیچ زمینه ای هم ندارد و سوال بسیاری از افراد این می باشد که مثانه عصبی چه علائمی دارد که ما متوجه بشیم مثانه عصبی است .

اگرچه بیماری هایی زمینه ای وجود داشته باشد می بایست تست نوار مثانه انجام شود . چون امکان دارد دیواره آن زخم شده باشد یا مثانه تیک داشته باشد به صورت عصبی می لرزه و یا فشار مثانه افزایش پیدا کرده و بدین منظور تعادلی ندارد .

می بایستی حس مثانه – پمپاژ مثانه – انسدادخروجی مجرا و …. به وسیله نوار مثانه تشخیص داده شود .

امروزه خوشبختانه خیلی داروهای خوب و مناسبی وجود دارد که می توان به وسیله داروها مثانه عصبی را درمان کرد . اگرچه مثانه کوچک شده باشد می بایستی بوتاکس انجام شود و یا قسمتی از روده را به مثانه پیوند زد که مثانه بزرگ شود. ولی اگر مثانه خوب باشد فقط دارای لرزش هایی باشد به وسیله دارو درمان می شود .

توصیه می شود در صورت وجود علائم مثانه عصبی حتما به پزشک مراجعه کنید و درمان شوید . اگر مبتلا به تکرر ادرار و یا ادراری های مزمن هستید حتما به پزشک مراجعه کنید .

درمان بیماری مثانه عصبی

مصرف بعضی از داروها: یک گروه از داروها کمک به شل شدن عضلات مثانه و جلوگیری از انقباض این عضلات و در نتیجه کمک به حل مشکل می کنند، اما بیمار برای شروع ومصرف هر کدام از این داروها باید با پزشک معالج خود مشورت نماید.
رفتار درمانی: رفتار درمانی کمک زیادی به بیمارانی که از این عارضه رنج می برند ، می کند. این رفتار درمانی متفاوت از درمانی است که یک خانم آن را انجام می دهد. برای دستیابی به نتایج بهتر در کنار این رفتار درمانی از مصرف داروهایی که پزشک معالج تجویز کرده کمک شایانی می کند.
جراحی : جراحی آخرین روش برای درمان بیماری مثانه عصبی است که اقدام به جراحی مثانه عصبی برای بیمارانی است که این بیماری گسترش زیادی کرده باشد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.